Следвайте Гласове в ТелеграмИнвеститорите се отказават от фондове за възобновяема енергия с

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИнвеститорите се отказават от фондове за възобновяема енергия с
Коментари Харесай

Рекорден отлив на инвеститори от фондовете за зелена енергия заради растящите лихви и поскъпващите материали

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Инвеститорите се отказават от фондове за възобновима сила с рекорден ритъм през тримесечието до края на септември, защото акциите за по-чиста сила са изумени от по-високите лихвени проценти и внезапно възходящите разноски за материали, които понижават маржовете на облагата, написа " Ройтерс ".

Фондовете за възобновима сила в международен мащаб претърпяха чист отлив от 1,4 милиарда $ през тримесечието юли-септември, най-големият тримесечен отлив, съгласно данни на LSEG Lipper.

" Ройтерс "  съобщава, че фондовете за възобновима сила са претърпели чист отлив от 1,4 милиарда $ през тримесечието от юли до септември 2023 година

Данните на LSEG Lipper демонстрират, че това е най-големият тримесечен произлязъл поток. Имаше и 23% спад от края на юни на общите активи под ръководство в бранша – в този момент оценени на 65,4 милиарда $.

Глобалният показател за чиста сила на S&P (.SPGTCLEN), също е надолу с 30% тази година, като по-голямата част от спада стартира от юли. Този показател включва огромни компании за слънчева и вятърна сила и други бизнеси, свързани с възобновими енергийни източници. За разлика от тях, енергийният показател S&P 500 (.SPNY) за петрола и газа се е нараснал леко през тази година.

Не единствено вложителите излизат от проекта за така наречен чиста нула – нула въглеродни излъчвания до 2050 година Политиците също показват безпокойствие. Сенаторът от австралийския парламент Мат Канаван съобщи, че чистата нула е „ цялостна полуда “. Това е непостижимо, тъй като хората ще гладуват, в случай че бъде наложено.

„ Почти всичко, което отглеждаме, вършим в нашето общество, разчита на потреблението на изкопаеми горива “, сподели той.

Патрик Мур, съоснователят на „ Грийнпийс “, е склонен. Той съобщи в изявление за американския публицист Тъкър Карлсън: „ Ако забраним изкопаемите горива, селскостопанското произвеждане ще се срине за доста къс интервал от време. Хората ще стартират да гладуват… и половината население ще почине за доста къс интервал от време “.

Правителствата по света се опълчват на проекта за нула въглеродни излъчвания до 2050 година Политиците също показват безпокойствие.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак отсрочи възбраната на нови бензинови и дизелови коли и отопление на природен газ до 2035 година. Това преди този момент решението беше отлагано два пъти със периоди, преместени от 2025 година до 2030 г. Той сподели: „ Няма да спасим планетата, като банкрутираме английския народ “.

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че газовите котли няма да бъдат неразрешени. Той също по този начин се тормози да разгласи дата за последователно унищожаване на изкопаемите горива. Социологическите изследвания демонстрират, че държавното управление на Нова Зеландия ще загуби изборите тази седмица. Облагането на добитъка за излъчванията на метан и превръщането на овцевъдните и говедовъдните ферми в борови насаждения провокира протест измежду гласоподавателите в селските региони.

В Холандия придвижването „ Фермер “ е преобладаващата партия в холандския Сенат и във всяко провинциално заседание.

Германия възнамерява да отвори още веднъж въглищните си централи, а някои от огромните немски корпорации като Volkswagen, Siemens и BASF напущат родината си в търсене на по-добър бизнес климат поради възходящите локални разноски за реализиране на чиста нула.

Докато Австралия способства за малко над 1% от световните излъчвания на въглероден диоксид (подобно на Великобритания), през 2022 година Китай утвърди 106 гигавата нови мощности, работещи с въглища, което общо прави общо 243 гигавата въглищни мощности в развой на създаване. Това е еквивалентът на 243 въглищни електроцентрали, като делът на Китай в този момент съставлява към 30% от световните излъчвания на CO2.

Междувременно през юни шведските управляващи се отхвърлиха от задачата си за 100% възобновима сила, с цел да доближат чиста нула до 2045 година Норвегия също последва образеца, като утвърди вложения, надхвърлящи над 18 милиарда $, за създаване на 19 нефтени и газови залежи.

Дори в Европейския съюз има изместване на гласоподавателите, които се разочароват от зелените партии и се насочват към тези с антиевропейски настроения. Според Politico една от аргументите е отношението на гласоподавателите към политиките за климатичен преход.

Обратно в Австралия, геологът, професор Иън Плимър, е звучен в рецензиите си към чистата нула (нула парникови газове в атмосферата бел. ред.).

Той сподели пред ADH TV: „ Основите на науката са, че не би трябвало да подправяте истинските доказателства. Температурен връх е тъй като в предишното е имало захлаждане, което прави да наподобява по този начин, като че ли се затопляме. Това е машинация. “

Сенатор Ралф Бабет съобщи пред австралийския парламент, че чистата нула е „ цялостна машинация, предопределена да затвори нашата нация и да обогати хищническите глобалисти “. Все още обаче има някои, които се придържат към задачата „ чиста нула “.

Бившият английски министър председател Тереза Мей написа в X (по-рано Twitter): „ Нетната нула не е разход, който би трябвало да бъде редуциран до най-малко – това е опцията за напредък на века, на стойност 1 трилион паунда за английския бизнес до края на десетилетието “.

Но вложителите не имат вяра.

Докато доста планове за възобновима сила се отсрочват или забавят, като да вземем за пример вятърни планове във Англия, Холандия и Норвегия заради ограничавания като стремглаво растящите разноски, Рич Понтильо, водещ съветник в Nasdaq IR Intelligence, съобщи пред Ройтерс, че може да има още един растеж нагоре заради „ големите “ държавни дотации на Съединени американски щати.

Ако обаче има промяна на президента през 2024 година, Понтило може да се наложи да премисли това изказване.

Източници: obektivno.bg, reuters.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР